Корисна порада

Чи доречна паркетна дошка для укладання підлоги на кухні?

Кухня – це приміщення, де спостерігаються часті зміни температури та рівня вологості. Крім цього, підлога піддається високим навантаженням, особливо, коли окремо виділеної кімнати-їдальні немає. Через це чимало власників квартир і будинків вважають за краще оформити підлогу плиткою або каменем, а не робити її дерев’яною. Проте паркетна дошка також може застосовуватися на кухні. Це більш доступний аналог паркету, який не настільки вибагливий до умов використання, як покриття із цільних планок, і при цьому відзначається показним виглядом. Головне – відповідально поставитися до підбору матеріалу й правильно доглядати за такою підлогою у процесі експлуатації.

Як вибрати відповідне підлогове покриття за породою деревини та фінішним оздобленням?

Паркетна дошка являє собою тришарову, рідше – двошарову конструкцію. Верхній шар виготовляють із твердих цінних порід деревини, нижні – зазвичай з хвойного дерева. Довговічність дошки значно залежить від характеристики верхнього прошарку:

  • стійкості до вологи;
  • твердості;
  • здатності витримувати навантаження.
Чи доречна паркетна дошка для укладання підлоги на кухні?

Для приміщень зі змінною вологістю та температурними коливаннями стійкість до вологи та твердість мають особливе значення. Такими властивостями володіють дуб, ясен, акація чи модрина. Бук або клен підходять менше, оскільки їх структура «не любить» надміру вологи. Сосні та ялиці притаманна висока стійкість до вологи, однак їх деревина занадто м’яка, щоб робити з неї верхній шар, на який припадає найбільше навантаження.

Ідеальний вибір для кухні – дошка з термодеревини, наприклад, дуб термо. Завдяки термічній обробці матеріал верхнього шару набуває покращених експлуатаційних характеристик. Термодеревина не піддається гниттю навіть від прямих контактів із водою, зберігає геометрію в умовах кухні протягом багатьох років. Відтінки дощечок після термообробки стають більш насиченими та темними.

Зверху дерев’яна підлога з паркетної дошки покривається олією чи лаком. Для кухні варто надати перевагу олії, адже лак не такий стійкий до змін температури й вологості. Вона збільшує природну стійкість деревини до води, і при цьому не закриває пори. Поряд із цим, натуральна олія екологічно безпечна, що важливо для здорового мікроклімату на кухні.

Яким чином доглядати за підлогою з паркетної дошки на кухні, щоб вона довго зберігала свої первісні риси?

Чи доречна паркетна дошка для укладання підлоги на кухні?

Основне в догляді – звести до мінімуму контакти із водою. Якщо на підлогу пролилася рідина, її потрібно якомога швидше витерти поглинальною серветкою чи м’якою ганчіркою. Усі забруднення слід вчасно видаляти за допомогою спеціальних засобів, щоб на поверхні не залишалося застарілих плям і жирних слідів. Для дошки підходять ті ж засоби, що й для паркету. Сухе прибирання має переважати, чергуючись із вологим очищенням. Але ні в якому разі не можна проводити миття мокрою ганчіркою з великою кількістю води, й тим паче виливати воду на підлогу й потім розтирати шваброю. Вода може потрапити у замкове з’єднання, що зі значною імовірністю призведе до набухання планок.

Чи доречна паркетна дошка для укладання підлоги на кухні?

Через часте совання крісел або табуретів поверхня може подряпатися і стертися з часом. Тому варто надіти на ніжки меблів спеціальні накладки із гуми чи повсті. Ходити по дерев’яній підлозі найкраще у домашньому взутті – гострі підбори дряпають покриття, а пил та бруд з вулиці змушують зайвий раз піддавати її миттю.